Translate

15 Haziran 2014 Pazar

Arıcılık Kursu 9.Gün

Bugün uygulama yapmak üzere kurstan bir arkadaşın arılığına gittik. 175 koloniye sahip. Arıları kestanede olmasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı kestaneye götürmediği kolonileri üzerinde çalıştık. Arılık Gebze'de Mollafenari köyünde. Çok güzel yeşillikler arasında bir yer.


Bahçenin kenarındaki korkuluklar harika. Bahçeler, seralar ve arılar...



Körükler mısır koçanı ile yakıldı. Varroa ile mücadelede de katkısı oluyormuş.



Arılık ve kovanlar. Kestaneye götürülmeyenler. İki katlı bir kovanda bölme işlemi yapıyoruz. İki katlı bir koloniyi üç koloni olacak şekilde böldük. Bölünecek koloninin sağına ve soluna oluşturulacak yeni koloniler için kovanlar koyuldu. Ve çerçeveler bu kovanlar arasında belirli bir düzen içerisinde paylaştırıldı. Ballı-polenli çerçeveler, kapalı gözlü yavrulu çerçeveler, açık gözlü yavrulu çerçeveler...


Böldüğümüz koloninin ana arısını kendi kovanında bıraktık. Yeni oluşturulan kolonilerden birine başka bir kovandan günlük yumurtalı yavru vererek doğal yoldan ana arı üretebilmesinin önünü açtık.


Miller yöntemi ile ana arısız koloniye ana arı kazandırmak. Temel petek şekilde görüldüğü gibi kesildi. Ve boş bir çerçeveye takıldı. Bu çerçeve; bölme sonucunda yeni oluşturduğumuz anasız koloninin bir diğeri için hazırlandı.



Smith yöntemi ile anasız bir koloniye ana arı kazandırmak. Arkadaşlardan biri ana arı üretme çerçevesi yaptı. Boş bir çerçeveye iki tane çıta çakıldı. Çakılan çıtalar sabitlenmedi, kendi eksenleri etrafında dönebilecek haldeler. Günlük larvalı bir çerçeveden tek bir hücre sırası boyunca bir parça şerit şeklinde kesilerek alındı. (2 şerit) Ve bu parça ana arı üretim çerçevemizin üzerine çaktığımız çıtalara yapıştırıldı. (2 çıta)



Kestiğimiz petek şeritlerdeki hücrelerde bir hücre larvalı ve iki hücrede larvasız olacak şekilde larva transfer kaşığı ile düzenleme (bazı larvalar çıkarıldı) yapıldı. Bu çerçeve de ana arısı kafeslenen başka bir koloniye verildi.

Hiç yorum yok: