Translate

22 Kasım 2014 Cumartesi

Bal ve Arı Ürünleri Fuarı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin düzenlemiş olduğu Bal ve Arı Ürünleri Fuarı'nı ziyaret ettim. Arıcılık ve bal üretiminde dünyanın 2. büyük ülkesi olan Türkiye'nin 7 bölgesinden üretim izinleri alınmış ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış üretici firmaların katılımı ile gerçekleştirilen bu fuar Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nin Ahmet Fethi Paşa Salonu'nda 21 Kasım ile 23 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Salonun üst katında arı ürünleri ile ilgili firma standları mevcut. Salonun alt katında ise dünya çapında, Türkiye'nin en prestijli ekipman ve malzeme firmalarının en yeni ürünlerini görebilir ve yetkilileri ile tanışma imkanı bulabilirsiniz. Bu yıl fuarın ikinci yılı.

Adres: Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi: Cumhuriyet Cad. Elmadağ, Valikonağı Girişi Harbiye, Şişli, İstanbul
Telefon: 0212 233 27 20

Fuarın düzenlendiği salona girmeden evvel bahçede Karabük Arı Yetiştiricileri Birliği pankartı taşıyan otobüs dikkatimi çekti. Bahçedeki tek otobüstü, anlaşılan kalabalık gelmişler.

Fuara saat 10:00 gibi gittim. Saat 14:00 gibi de ayrıldım. Bütün standları ziyaret ettim. Arı ürünleri tattım. İlgimi çeken arıcılık malzemelerini inceledim. Stand görevlileriyle ayak üstü hoşbeş ettim. Broşür ve promosyon ürünlerinden aldım. Öncelikli amacım herhangi bir şey satın almaktan ziyade haberdar olmak, bilgi sahibi olmaktı.


Fuar salonunu, arıcılık malzemeleri ile ilgili firmaların bulunduğu alt kattan gezmeye başladım. Salonun sonunda karakovan ürünlerin sergilendiği Kovansan'a ait stand ilk durağım oldu. Broşürlerinde "Teknik karakovan arıcılık" ibaresi var. Bu ifade ne anlama geliyor? Broşür önsözünden bakalım "...Koloni yönetimi uygulanamayan karakovanlarda sürdürülebilir arıcılık yapılması... Teknik arıcılığa has koloni yönetimi yöntemlerinin uygulanabildiği, göze ve gönüllere hitap edebilen kullanımı kolay bir tasarım..." Broşürde ayrıca Kovansan karakovanın hazırlanması, arı kolonisinin aktarımı, arılıktaki yerleşimi, bakım sırasında dikkat edilecekler gibi hususlar görseller eşliğinde açıklanmış. Bu bilgilere web sitesinden de ulaşılabilir.


Konya Şeker'e ait stantta arı yemi sergileniyor. Türkiye'nin ilk ve tek arı yemi imiş. Adı "birinci arı yemi". Yine broşürden faydalanırsak; "...Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye'nin ilk Avrupa'nın en modern sıvı şeker tesisini Çumra Şeker Fabrikası bünyesinde kurmuştur... Türkiye'de ilk defa pancar şekerinden pastörize edilerek üretilen sıvı arı yemi 27.12.2006 tarihinde Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 1522 sayılı Yem Üretim Ruhsat Belgesi izni ile... "

Neden pastörize edilmiş sıvı arı yemi? "...Arılar fruktoz, glikoz ve sakkarozdan oluşan şurupları, sadece sakkarozdan oluşan şuruplara nazaran daha kolay alarak daha verimli kullanabilmektedir."

Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş. tarafından Çumra Şeker Fabrikası'nda üretilen pastörize edilmiş arı yemi; "İnversiyon işlemi uygulandığından, arılar tarafından diğer şekerli besinlere göre daha çok tercih edilmekte ve daha kolay kullanılabilmektedir. Pastörize edildiği için, hastalık etmeni taşımaz, kristalize olmaz ve fermantasyona uğrayıp bozulmaz. Şeker şurubu yapımına göre alıcıya daha rahat taşıma ve kullanma kolaylığı sağlamaktadır. Kolonide kuluçka faaliyetleri ve üreme daha hızlı olmaktadır. Arılar, kullanımı daha kolay ve daha basit olduğundan fazla enerji sarf etmezler. Diğer besinlere göre daha ekonomiktir. İçeriğinde yeşil renk gıda boya maddesi kullanılmıştır. %100 doğal."

Pastörize arı yeminin besin değerleri:
  • Sakkaroz: %30-36
  • Glikoz: %27-30
  • Fruktoz: %37-40
  • Kuru madde: %70-74
  • pH değeri: 4-6
  • Kül miktarı max: %0,1
  • HMF değeri max: ppm. 40
  • Renk: Yeşil
Ayrıca Türkiye'nin tek pastörize arı şekeri keki: Fondan Şekeri


Salondan bir görünüm. Henüz erken ve pek kalabalık değil.


İlerleyen saatlerde hareketlilik artıyor.


Apimaye'nin 2015-2016 ürün kataloğu çok güzel hazırlanmış. Katalogdaki ithal ürünlerin bir çoğuna web sitelerinde rastlayamadım. Yalnızca fiyat listeleri var. Bir de yalnızca kendi ürettikleri ürünler için bir katalogları var. O da gayet güzel hazırlanmış. Termo Kovan, Ergo Kovan, Ergonomik Kovan ve Ergonomik Parçalar gibi ürünlerini detaylı bir şekilde anlatmışlar.

Kataloglarda şu şekilde ifade etmişler kendilerini;

"Arıcılık sektöründe dünyadaki teknolojik gelişmeleri, değişimleri takip ederek arıcılığı hobi ya da meslek olarak yapan herkesi en modern ve doğru ekipmanlar ile buluşturmak için kurulmuştur."

Ürün geliştirme ve pazarlama alanlarında danışmanlığını yaptığı Yıldırım Plastik firması ile TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge projesi kapsamında, dünyada bir ilk olan 'Termo Kovan'lar ile innovasyon ödülleri almış olup özellikle ülkemizde kovan standardizasyonu ve verimlilikte kovanın önemi konularında farkındalık yaratmıştır."

"Kaliteyi ilke edinerek üretmiş olduğu Termo Kovanlar, Ergo Kovanlar ve Ahşap kovanların modernizasyonuna yönelik ekipmanların yanısıra yapmış oldukları uluslararası işbirlikleri ile dünyanın önde gelen arıcılık ekipmanı firmalarının ürünlerini ülkemiz arıcılarının hizmetine sunmuştur."

"Ülkemiz arıcılarının dünya standartlarında üretim yapabilmesi hedefiyle..."


Apimaye ürünleri gerçekten çok kaliteli görünüyorlar. Bana yalnızca ergonomik polenlikli tabanlarını kullanmak nasip oldu. Tek kelimeyle harika. Komple bir apimaye kovan benim bütçemi aşar. Ancak ahşap kovanlarımda; ergonomik polenlikli tabanlar ile ergonomik kovan kapağını kullanmayı düşünüyorum. Ergonomik parçaları oluşturan tüm ürünler ahşap kovan modellerinin modernizasyonu için standart ölçülerde tasarlanmış. Bunlar; apimaye kovan serileri (Termo, Ergo, Ergonomik Kovan) ve 10 çerçeveli tüm kovan modelleri ile uyumlu imiş.


Ergonomik ahşap kovan montaj kılavuzu - 1


Ergonomik ahşap kovan montaj kılavuzu - 2

Türk Standartları Enstitüsü'nün web sitesinde 3409 numaralı "çerçeveli arı kovanları" standardında belgeli firma olarak yalnızca Yıldırım Plastik görünüyor.


Dumanlı Tarım'ın standı. Güneş enerji sistemleri... Standlarında bulunan ve elektrikli çit sistemini örnekleyen minik sistem oldukça ilginçti. Işıl ışıl... Bu sistem arıları domuz ve ayılardan koruyormuş. Standdaki yetkilinin söylediğine göre, ayı saldırılarına karşı başarılı olan ilk veya tek sistem imiş Türkiye'de. Bu sistemin arıcılar için ortalama maliyeti 520 TL imiş.


İstanbul Petek'in standından bir görünüm. Ana arı çiftleştirme kovanları. Ne güzel de görünüyorlar. 2015 ürün kataloğunda kovan kapakları, oksalik asit buharlaştırma aparatı, ayı kaçıran elektrikli çit sistemi gibi henüz web sitelerinden satışa sunulmamış yeni ürünler var.


Demonte arı taşıma kutusu. Ben kutuyu incelerken bazı arıcılar ayak üstü olumsuz fikirlerini beyan etseler de bence aceleci olmamak gerek. Açıkcası benim kullanmayı düşünebileceğim bir ürün. Katalogda şu şekilde ifade edilmiş. "Türkiye'de ilk demonte arı taşıma kutusu. Plastik malzemeden üretilen kutumuz kelebek vida sistemiyle, hiç bir alete gerek kalmaksızın, sökülüp takılarak defalarca kullanılabilme özelliğine sahiptir. Demonte özelliği sayesinde arı almaya giderken yer kaplamayacağından nakliye masrafını en aza indirir. Ayrıca nemli havalarda karton kutularda oluşan çökme ve deforme olma problemini yaşamadan problemsiz bir şekilde arı naklinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ürünün dayanıklılığı sayesinde araç içerisinde ortalama beş kata kadar üst üste yükleme imkanı sağlar." Satış fiyatı 30 TL. Detaylı resimler ve diğer ürünler için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Arıcılık Gazetesi - Arıcının gazetesi. Ve Türkiye'nin ilk ve tek arıcılık gazetesi. Aylık gazete. Kasım sayısını inceleme olanağı buldum. Ajanslardan derlenen arıcılık haberleri mevcut. Makale yok maalesef. Buna rağmen bolca reklam vardı. Yıllık üyelik 40TL.


Bu kabartılmış petekler Civan Arıcılık'ın standından. Yakında bunlar da raflarda yerini alabilir. Yanlış hatırlamıyorsam 27 TL gibi bir şey kalmış aklımda. Peteklerin başında arıcılar küçük bir hesap yaptı. "Arı bunu kendi yapsa şu kadar bal tüketirdi demek ki bu ucuza geliyor"

Civan Arıcılık varroaya karşı silah olarak "Apivar" diyor. Apivar: 500 mg amitraz şerit. Apivar'ın şerit formu 15 yıldır kullanılıyormuş ve varroa buna direnç göstermemiş.


Oksalik asit buharlaştırma aparatı için Gürle Arıcılık'ın standını özellikle ziyaret etmek istiyordum. Aparatın nasıl kullanıldığını Mehmet Bey'den dinledim. Öncesinde İstanbul Arıcılık'ın standında da nasıl kullanıldığını konusunda yardımcı olmuşlardı ancak aparatın mucidinden ve üreticisinden dinlemiş olmak daha faydalı oldu. Öncelikle aparatın broşüründeki bilgileri paylaşayım.

Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatları (Oxalic Acid Vaporizer) - Oksalik Asit Buharlaştırma Yöntemi

"2 gram Oksalik asit Dihidrat ile özel geliştirilmiş buharlaştırma aparatları kullanarak, arı kolonilerinde kapak açıp koloni düzenini bozmadan yapılan en ucuz ve etkili mücadele şeklidir. Oksalik asit buharı, varroanın beslenme organlarına ve ayaklarına hasar verir. Beslenemeyen ve hareket kabiliyetini kaybeden varroa, arının üzerinden düşerek bir müddet sonra ölür. Varroa ölümleri yaklaşık üç günden sonra başlar. Arıların tüm evrelerinde gözlemlenen ve bilinen bir yan etkisi yoktur. Yıl içerisinde birden fazla uygulama yapılabilir. En etkili dönem kapalı yavrunun olmadığı veya en az olduğu kış dönemidir. Bal hasadından sonraki ara dönemlerde rahatlıkla kullanılabilir. Kuluçka faaliyetinin sürdüğü dönemlerde gerekli ise, 3-4 gün arayla iki-üç uygulama yapılabilir. Bu dönemde yapılan uygulamalar, sadece açıktaki varroaya karşı etkilidir. Organik kökenli bir mücadele şekli olsa bile, bal akım dönemlerinde kullanılması tavsiye edilmez."

Melliferae.V Birliği tarafından değişik sıcaklıklarda yapılan mücadele sonrasında elde edilen başarı değerleri;

Sıcaklık  -2 ile   0 derece arası başarı oranı %72
Sıcaklık   0 ile   2 derece arası başarı oranı %99
Sıcaklık   2 ile   4 derece arası başarı oranı %97
Sıcaklık   4 ile   6 derece arası başarı oranı %96
Sıcaklık   6 ile   8 derece arası başarı oranı %95
Sıcaklık 14 ile 16 derece arası başarı oranı %95


Broşürde aparatın nasıl kullanıldığı anlatılmamış. 1 numaralı dikdörtgen aparatı kullanırken tutacağınız kısım. Bu kısmın başındaki boruya bir hortum vasıtasıyla piknik tüpü bağlanır. Bağlantı noktaları kelepçelerle sabitlenir. Oval daire ile gösterilen kısımlar oksalik asit dihitratın (katı/toz formunda) konulduğu kısımlardır. Her bir hazneye 2 gr oksalik asit konur. (Oksalik asiti koymak için 2 gramlık bir ölçeği de aparata dahil). Her bir hazne tek bir kovan içindir. Resimde görülen aparatın 6 hazneli modelidir. 2 numaralı dikdörtgen oksalik asitin konduğu hazneleri kontrol eder. Ok ile gösterilen kısımdaki pürmüz alevi, önünde konumlanmış olan hazneyi ısıtır. Haznedeki sıcaklık 160 derece civarına ulaştığında oksalik asit buharlaşır. Mevcut hazne boşaldığından dolayı ilgili mekanizma ile bir sonraki hazne pürmüz alevinin önüne konumlandırılır. 4 numaralı dikdörtgen oksalik asit buharının çıktığı kısmı gösterir. Bu kısım kovanın uçuş deliğinden sokularak buharlaştırma işlemi gerçekleştirilir. 3 numaralı dikdörtgen küçük bir pompayı gösterir. Oksalik asit buharlaştırma işlemi sonucunda boruda kalabalicek olası tortuları borudan uzaklaştırmak için olabilir. Veya buhar oluşması esnasında buharı kovana daha basınçlı gönderebilmek için de olabilir. Bu kısmı teyit etmekte fayda var. Bu aparatın fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 430 TL. Bu aparatın bir de tek hazneli olan modeli mevcuttur. Onun fiyatı da fuarda 160 TL idi. Ama normal şartlar altında ne kadardan satılıyor bilmiyorum. Bu aparat yavaş yavaş arıcılık malzemesi satan firmaların ürün yelpazesi arasına giriyor. Örneğin İstanbul Peteğin 2015 ürün kataloğunda mevcut.

Tek hazneli aparatın kullanımı esnasında önemli bir husus var. Her bir buharlaştırma işleminden sonra oksalik asitin konduğu hazne aşırı ısındığından dolayı bu hazneyi kullanımdan sonra bir diğer uygulamaya geçmeden evvel soğutmak gerek. Aksi halde sıcak hazneye oksalik asit koymak bir sonraki uygulamayı başarıyla gerçekleştirmeyi engelleyebilir. Uygulama sonrası hazneyi soğutmak için dibine sünger üzerine de su konulmuş küçük tas kullanılabilir. Haznenin taban kısmı bu tasa batırılarak soğutulabilir. Altı hazneli modelde soğutma için ekstra bir işleme lüzum olmayabilir. Bir sonraki hazne kullanılırken bir önceki soğumaya başlar. Altı hazneli model çok sayıda kovana uygulanacaksa kullanışlı olabilir. Ancak hazneleri kontrol eden mekanizma ne derece kullanışlı onu bilemiyorum.

Not: Oksalik asit buharlaştırma uygulaması gerçekleştirilirken eldiven, gözlük ve gaz maskesi kullanılmalı.

Ürünün web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Türkiye'nin öncüsü Doğu'nun incisi peteğin birincisi Saf Petek. (Broşürden) Farklı özelliklerde 4 çeşit kekleri var: Proteinli kek, Polenli kek, süper kompozeli kek ve Nösem proteinli kek.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu sanırım Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonları (IPARD) kapsamında bir tanıtım yapıyor.


Bu kovan takip ve izleme sisteminin SBS'nin İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile gerçekleştirdiği Kovanımı İzliyorum projesiyle bir alakası var mı bilemiyorum.


Happybees'in standı. Klasik ahşap kovanların modernizasyonuna yönelik plastik parçalar çok popüler oldu. Arı kovanı üreten marangozlar plastik taban kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Zira plastik mamüllerde polen toplama ve varroa ile mücadele için gerekli yapı daha kolay oluşturuluyor ve daha kullanışlı oluyor. Plastik kovan kapaklarının da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Zira ahşap olanlarda bir izolasyon problemi oluyor.

Neden happybees kovan tabanları? Cevabı Erplast Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti. web sitesinde.

Simecs'in kovan tabanları için ise web sitesi.


Apimondia 2017'de İstanbul'da.

Arıcı-Yaylacı konaklarının güç gereksinimleri için CW Enerji'nin oluşturmuş olduğu sistemler standlarında tanıtılıyor. Benka Arıcılık da bu sistemlerin satışını yapan bayilerden... Broşürlerinde ürettikleri güç miktarlarına göre 9 farklı sistem var. En düşüğü 60 ekran bir LCD televizyonu 8 saat çalıştırırken en yükseği ise 2 adet 81 ekran LCD televizyonu 20 saat süreyle çalıştırabiliyor.

Engin Arıcılık (Engin Proje ve Danışmanlık) standı. Broşürden bakalım: "Firmamız 2012 yılında Engin Proje ve Danışmanlık adı altında Sivas ilinde kuruldu. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), KOSGEB, Bölgesel Kalkınma Ajansları ve İl Tarım Müdürlüklerine hazırladığımız hibe ve destekleme projeleri ile adını duyurmuştur. 2013 yılında arıcılık faaliyetlerine de ağırlık vererek  arı ürünlerinin ve arıcılık malzemelerinin, topdan ve perakende satışına başladık. Aynı sene içerisinde kendi kurduğumuz arılıklarımızda, bizimle beraber çalışan diğer iş ortağı arıcılarımızla birlikte bizden talep edilen bal, polen ve propolis üretimine ağırlık verdik. 2014 yılında internet üzerinden faaliyet gösteren www.ari.center'ı hayata geçirdik. Bu site, arıcıların özellikle hibe ve destekleme programları için alacakları makine ekipmanları karşılaştırmalı olarak görebilecekleri ve satın alabilecekleri güvenli e-ticaret sitesidir."

Engin Arıcılık'ın referanslarına bakıldığında toplamda 57 arıcı için gerçekleştirilen projelerin toplam tutarı yaklaşık 5 milyon TL ve bunların karşılığında da TKDK'dan alınan toplam hibe tutarı yaklaşık 2,5 milyon TL. Engin Arıcılık'ın iş ortakları: Suzen bal makinaları ve arıcılık ekipmanları, Benka, Muğla Petek, Üngör solar enerji sistemleri, Biohayat, Civan ve Apimaye.

Bavet'in standında varroa ile mücadele için Apistan, Apiguard gibi ürünler; balmumu güvesine karşı B401 adlı ürün, SWARM Attractant Wipe adlı oğul çekici mendil; Avrupa ve Amerikan yavru çürüklüğünün tanısı için Vita tanı kitleri ve arıların beslenmelerine yönelik vitafeedGOLD, vitafeedGREEN adlı ürünler ön planda.

Biohayat'ın standında arının ihtiyaç duyabileceği Beetonic çözelti; Immunbee çözelti; Nosembee Plus çözelti; Vitafbee Plus çözelti; Beeodine & Beeodine SOFT çözelti; Powerbee Konsantre Oral çözelti; varroa mücadelesi için koumafos etken maddeli ABvarC tablet ve timol etken maddeli ABvarBio tablet ve formik asit etken maddeli Forbeevar jel adlı ürünler ön planda.

Devrek/Zonguldak'da bulunan Doğal Petek ve Arı Evi'nin ürettiği arı kekleri: S.Kompoze arı keki, N-Plus proteinli arı keki ekstra, N-Plus proteinli arı keki ve Gold proteinli arı keki. Detaylı bilgi için: 0372 500 00 44

Macahel Arıcılık ürünleri:
Damızlık Saf Kafkas Ana Arı (Macahel) 1 Haziran - 31 Ağustos
Damızlık Kafkas Posof Eko Tipi Ana Arı (Ardahan-Posof) 1 Temmuz - 31 Ağustos
Damızlık Anadolu Arısı (Ankara Kızılcahamam) 1 Haziran - 31 Ağustos
Kafkas F1 Ana Arı (Artvin) 15 Nisan - 15 Eylül
Anadolu x Kafkas Hibrit Ana Arı (Ankara Kızılcahamam) 1 Haziran - 1 Eylül

Satış Pazarlama Hatları: 0532 351 98 25 - 0549 351 98 25 - 0530 225 01 18
Teknik Danışmanlık Hatları: 0549 351 98 28 - 0549 351 98 31

Nano Teknolojik Arıcılık Ürünleri; Nano gümüş içerikli temizlik solüsyonu ve nano gümüş/ zeolit hijyenik arı kovan nem alıcı ürünleri için bayilikler veriyor.

Balkaya Ticaret tekstil içerikli arıcılık ürünleri üretiyor. Eldiven çeşitleri, çorap, maske, süper maske, mont maske, çocuk maske, kelle maske, kapitoneli maske, pantolon, tulum, düz ve tüllü petek örtüsü.

Arı Farma; Arı sağlığı ile ilgili ürünler sunuyor. Bal arısı için güçlü vitamin kompleksi 'Arı Polivit'. Varroa ve kireç hastalığına karşı buhar etkili organik ilaç 'Formiset'. Hastalıklara karşı arıların vücut direncini artıran bileşik 'Streset Forte'. Varroaya karşı boş körükte yakılarak kullanılan karton rulo 'Varroset'. Varroaya karşı kullanılan bitkisel organik ilaç 'Thymoset'. Kovan terklerini önleyen premiks 'Noseset'.

Noseset, Streset Forte, Streset ve Polivit; şeker şurubuna veya keke katılarak veriliyor. Şuruba veya keke hangi oranlarda katıldığını ifade eden ölçülerde kullanılan standart kek formülü: 6,5 kg pudra şekeri + 3 kg bal + 400 gr yağsız süt tozu.

Polivit; vitamin ve mineral madde kompleksi. Çam balı üretim alanlarında polen yokluğu nedeniyle yavru sayısı azalan kolonilerde Polivit ile polen açığını kapatma imkanına sahip olabilirsiniz.

DOKAP BKİ (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) yaptığı ihale sonucunda "Arı ve arı ürünleri üretimi faaliyetinin Doğu Karadeniz illerinde geliştirilerek yaygınlaştırılması projesi" ni TKV (Türkiye Kalkınma Vakfı)na vermiş. 8 ilde gerçekleştirilecek projenin birinci yılında 1140 üretici, ikinci yılında 520, üçüncü yılında 840 üretici olmak üzere toplam 2500 üreticinin proje faaliyetlerine katılımı planlanmış. Söz konusu 2500 üreticiden; 200 kişinin ana arı üretimi, 200 kişinin arı sütü üretimi,1500 kişinin polen ve propolis üretimi 600 kişinin oğul kış bakımı konularında eğitilerek mesleki kapasite artışlarının sağlanması hedeflenmekte. Ayrıca arı zehri konusunda AR-GE çalışmalarının tamamlanmasıyla, arı zehrinin ticari bir ürün olarak arı ürünleri sektörüne kazandırılması projenin diğer bir hedefi olarak belirlenmiş.

Düzenli olarak çam balı tüketiyorum. Balı marketlerden alıyorum ve birkaç markayı tüketiyorum. Fuarda bal tadarken çam ballarına özellikle dikkat ettim. Balıkesir, Çanakkale ve Muğla ballarını tattım. Üçünün aroması da birbirinden farklıydı. Dahası benim marketlerden aldığım çam balının aroması daha da farklıydı. Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin standında denediğim çam balı tek kelimeyle enfesti. Bundan sonra benim için çam balının tek adresi var. Marketlerdeki ballar acaba hangi işlemlerden geçiyor? Pastörizasyon işlemi acaba balı ne kadar değiştiriyor?

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 'Özel Muğla Arıcılık Müzesi' varmış. Müzenin tanıtımını içeren bir katalog hazırlamışlar. Geçmişten günümüze arıcılığın gelişimini yansıtan bir müze. Harika olmuş. Emeği geçenlere teşekkürler. Müze ziyaretçilerine çam balı satışı da yapılıyor. Büyük kavanozların fiyatı 17,5 TL. Büyük bal tenekelerinde alınırsa daha da indirim uygulanıyormuş. 11 TL gibi bir şey kalmış aklımda ama en doğru fiyatlar birlikten öğrenilebilir. İşin güzel yanı telefonla sipariş verebiliyormuşsunuz ve sanırım kargo da ücretsiz. Uğramaktan en çok memnun olduğum standlardan biri Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin standı oldu.


Sepe Natural standında bitki çayları, bitkisel doğal yağlar, kozmetik, gıda takviyeleri ile beraber arı ürünleri mevcut. Gıda takviyeleri konusunda oldukça geniş bir ürün yelpazesi var. Ürünlerin tanıtımlarının yer aldığı kataloglar güzel hazırlanmış. Stand hostesleri de fuar için özeldi sanırım.

SBS standında; propolis, arısütü ve baldan oluşan çeşitli karışımlar mevcut. Bu ürünleri BEE’O markası altında sunuyorlar. SBS; KOSGEB tarafından desteklenen “propolisin duyusal, biyolojik ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılarak, insan tüketimine uygun nitelik kazandıracak proses yöntemlerinin geliştirilmesi” projesi ile kurulmuş.  Başka projeleri de var. Bunlardan biri de İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği ile gerçekleştirdikleri “Kovanımı İzliyorum” projesi.

Propolis hakkındaki araştırmalarından bir alıntı: “..Propolis kovanda üretildiği hali ile tüketilememektedir. İnsan tüketimine uygun hale getirilmesi ve vücudumuzun bu üründen faydalanabilmesi için, işlenmesi gerekmektedir. Bu işleme yöntemleri son derece önemlidir. Yanlış işleme teknikleri, çok değerli bir gıda olan propolisin özelliğini ve aktivitesini tamamen kaybetmesine yol açabilir. Bu nedenle propolis mutlaka uzmanlar tarafından, uygun alt yapı, bilgi ve teknik donanım ile işlenmeli ve insan tüketimine sunulmalıdır. .. Katma değeri çok yüksek olan bu ürün insan tüketimine sunulacak şekilde üretilememektedir. Oysaki bu ürüne özel prosesler geliştirilerek, insan tüketimine sunulabilir nitelik kazandırılabilir…

By Propolis’de sadece propolis üzerine yoğunlaşmış bir işletme.  Propolisi işlemek ve içindeki yabancı maddeleri ayrıştırmak için bir cihaz kullanıyorlarmış. Propolis hakkında bir uyarıları var: “Propolisin işlem görmeden kovandan alındığı gibi kullanılması ya da bilimsel olmayan ortamlarda işlem görmüş gibi pazarlanması, canlı organizmada fayda yerine sakınca oluşturabilmektedir.

Suda eriyebilen propolisin oluşumu

Etil alkolden ayrıştırılarak elde edilen sıfır alkol değerindeki bileşik özel makinalarda labaratuar ortamında “BAL MUMU”ndan ayrıştırılarak su içerisinde eriyebilen yeni bir forma sokularak “SUDA ERİYEBİLEN PROPOLİS EKSTRATI” meydana gelir. Üründeki kalite; bardaktaki suya damlatıldığında  hafif bir çalkalama ile bardak yüzeyine yapışmayan kahverengimsi görünümde bir sıvı meydana gelir.

Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği – Etkili bir propolis kullanımı; Ham propolis ağızda ıslatılıp yumuşatılarak, çiğnenebilir ya da yutulabilir. Bir şişe seyreltilmiş propolis 1,5 lt su ile karıştırılıp günlük bir su bardağı içilerek tüketimi sağlanır.

Ersan Balcılık Arıcılık, Tulliana markasıyla Bitlis’in Mutki ilçesinde ballarını üretiyor. Bitlis’te üretilen ballar genel olarak 2500-3000 metre rakımlı geven ve kekik yaylalarının balları imiş.

Mazın Bal ve Arı Ürünleri, 2007 yılından beri Elbistan Nurhak’ta 1700-3000 rakımlı dağlarında doğal bal ve arı ürünleri üretiyor. Mazın balı 4.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Yarışması Çiçek Balı Kategorisinde dünya  ikincisi olmuş.


Engür Bal’ın üretim yeri Sivas’ın Tozanlı Yaylası imiş.

Dikmen Bal, arıcılık faaliyetlerini Aydın’da yapıyor. Yüzlerce bal bitkisi bulunan Aydın’da Hayıt ve Karabaş otu (yöresel adıyla Kargan) yörenin iki önemli bitkisi. Kargan; Çine, Karpuzlu ve Koçarlı ilçelerinde doğal olarak yetişmekteymiş. Özellikle Akçaabat, Umcular, Tekeler, Yagsilar, Ömerler, Karacaören, Zeytinköy… kasabaları karabaş otunun yoğun olarak yetiştiği yörelerin başında geliyormuş.

Tabip Gıda günümüzde 600 arı kolonisi ile organik statüde üretim yapıyormuş. Ayrıca sözleşmeli arıcıları vasıtası ile de …

Anavarza Bal, Kozan merkezli. Fuarda; Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Toroslarda bulunan çiçeklerden elde edilmiş, harika kavanozlara sahip çiçek ballarından dağıttılar, promosyon olarak. Kavanozlar 20 veya 34 gr’dı. Annem tattığında “Tıpkı bizim köyün balları gibi!” dedi.

Balparmak "Arıcının cep kitabı" adlı bir kitapçık hazırlamış. Gözden geçirilmiş 7. baskısı stanttaydı. Güncel bilgiler içeriyor kitapçık. Örneğin varroa ile mücadele konusunda formik asit ve oksalik asitin kullanımından da bahsedilmiş. Balparmak’ın standında tedarikçi sorumluları da vardı, etrafını bir grup arıcı çevrelemiş şekilde.

Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin standında diğer birlik standlarından farklı olarak arıcılığa yönelik kitaplarda mevcuttu. Daha önceden Türkiye'deki bütün il birliklerinin ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'nin web sitelerini incelemiştim. Birkaç birliğin ve müdürlüğün web sitesi arıcılığa yönelik çok sayıda kaynağa sahipti. Eğitime verdikleri önemden dolayı bu birlik ve müdürlüklerimizin yönetici ve çalışanlarına çok teşekkürler.

Samsun İli Arı Yetiştiricileri birliği'nin bir de "Petek" isimli dergisi var. Web sitelerinden bu dergiyi takip ediyordum. 12. sayısına da fuarda ulaştım. Çok faydalı bir dergi, konunun uzmanlarının yazdığı makaleler mevcut. Örneğin bu sayısında Prof.Dr. Muhsin DOĞAROĞLU'nun kaleminden "Koloni Ölümlerinde Yönetim Hataları"; Dr. Ertaş TUTKUN'un kaleminden "Balda Bulunan Enzimler ve Özellikleri"; Doç.Dr. Devrim OSKAY'ın kaleminden "Bal Arısı Kolonilerinde Ana Arıların Değiştirilmesi" gibi makaleler mevcut.

Samsun'daki birlik ve il müdürlüğünün kaynaklarından bir kısmının yazarı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali KORKMAZ'a aitti. Standda kendisiyle tanışma fırsatı buldum. "Anlaşılabilir Arıcılık" isimli kitabını da kendisine imzalatma olanağı buldum. Bu kitaplar ve diğer kaynaklar web sitelerinde e-kitap olarak tüm ziyaretçilerine açık.

Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin standında da birliğin altı ayda bir çıkardığı “Oray-Bir’in Sesi” dergisi vardı. Şimdiye dek 9 yılda 10 sayı olmuş. Bu dergide de faydalı makaleler yer alıyor. Örneğin Prof.Dr. Ahmet Güler’in kaleminden “Petekli Bal Üretim ve Tüketimi”;  Yrd.Doç.Dr. Aslı Özkırım’ın kaleminden “Bu Senenin Yavru Çürüklükleri, Bu Senenin Nosema’sı!”;  Veteriner Hekim Serap Gül’ün kaleminden “Arı Ürünleri ve Sağlıkta Kullanılmaları” gibi makaleler yer alıyor. Bu kısıtlı sayıdaki dergi web sitesi üzerinden de ulaşılabilir olsa idi daha faydalı olurdu.

Orman Genel Müdürlüğü'nün çok güzel çalışmaları var. Fuarda standlarında "Ormanlarımızda Yayılış Gösteren Asli Ağaç Türleri" adlı çok güzel hazırlanmış bir kitapçık vardı. Web sitelerinden daha evvel bu yayını ve diğer bir çok yayınlarını incelemiştim. Ancak fuarda bal ormanlarına yönelik çalışmalarıyla ilgili de bir dokümantasyon görmek isterdim.

İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur ÇİLENK, birlik standında ziyaretçilerini karşılıyordu. Onur Bey'in çalışmalarını beğeniyorum ve eğitime verdiği katkılar için de ayrıca tebrik ediyorum kendisini.


Arı ürünleri standlarının bulunduğu kısımda bir çok arı ürününü tatma imkanım oldu. Bal, polen, propolis, arısütü. Değişik yörelere ait kestane, orman gülü (deli bal), çiçek ve çam ballarını tattım. Sanırım çok fazla bal ve polen yedim bir ara başım dönmeye başladı. Çiçek balları bir kaçı hariç aynı aromaya sahipmiş gibi geldi bana. Genelde kekik ve geven ağırlıklı. Kestane balları da birbirinden pek farklı değildi. Ancak çam ballarının aroma farklılıklarını hemen fark ettim. Ürünler ağırlıklı olarak gezginci arıcılar tarafından üretildiğinden dolayı ürünler genellikle birliğin bulunduğu bölgeyi temsil etmiyor.

Fuara katılan birlik, şirket ve kurumların bir listesi aşağıdadır.

Ardahan, Balıkesir, Elazığ, Düzce, Bingöl, Yalova, Mersin, Muğla, Artvin, Rize, Kastamonu, Ordu, Samsun, Hatay, Trabzon, Çanakkale, Zonguldak, Bitlis ve Bursa İl Arı Yetiştirici Birlikleri ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği

Bal Arısı, Mazın Bal, Altın Petek, Batı Trakya Arıcılar Derneği, Biohayat, Engür Organik Bal, SBS Bilimsel Bio Çözümler, By Propolis, Tabip Gıda, Anavarza Bal, Altıparmak, Sepe Natural Organik Ürünler, Ersan Balcılık Arıcılık, Fenerköy Arı Çiftliği, Tulipa Bal, Benka Arıcılık, Engin Proje Danışmanlık, Nur-El Eldiven ve Arıcılık Malzemeleri, Bavet, Simecs, İzmir Petek, Probee, Canımız Tarım Aletleri, Bergama Petek, Kovansan, Konya Şeker, Arı Farma, Güner Kayral, Apimaye, İstanbul Petek, Apimon – Beeagra, Erplast Plastik – HappyBees, Civan Arıcılık, Temel Petek, Saf Petek, Gürle Arıcılık, Türkiye Kalkınma Vakfı Destek Tarımsal Üretim İşletmeleri

İstanbul Valiliği, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Samsun Valiliği İl Özel İdaresi




Hiç yorum yok: