Translate

25 Mart 2017 Cumartesi

Tadı Hafızama Kazınmış Armut: Ovaça Armudu

Memlekete (köye) eskiden daha sık giderdim. Eskiden! Dedemler zamanından, köyün daha kalabalık olduğu zamanlardan ağzımda kalmış bir lezzet; ovaça armudu! Bizim oaralarda ovaca armudu derler.

Ovaca armudu; Anadolu'nun belki de simgesi ahlat ağacına aşılanmış bir armut çeşidi. Beypazarı ve yöresine özgü bu armut çeşidi ile alakalı internette pek fazla kaynak göremedim. Ancak Beypazarı hakkında yazıları bulunan İzmir'li bir öğretmen bu armudu yazısında şöyle tarif etmiş: "Ovaça, ceviz ile, mandalin arasında büyüklükte, armuta göre daha küresel formasyonda,toplandıktan sonrada olgunlaşarak, sulu,ağızda,elma,erik ve armut karışımı bir tat bırakır."

Unutulmaya yüz tutmuş bu tadın gelecek kuşaklara da aktarılması açısından önemli bir iş yapıldı; 300 fidandan oluşan bir bahçe! Dayımın böyle bir bahçe kurmasından dolayı gurur duydum. Üç fidanı da benim dikmem için bırakmış.

ovaca-armut-fidani

Fidanlar dikilmeden hemen önce kök budaması yapıldı. Aşı yerine kadar toprağa gömüldükten sonra cansuyu verildi.

ovaca-fidan-budama

Fidanlar dikildikten sonra budama yapıldı.

ovaca-armut-agaci

Arka planda yılların ovaca armudu, ön planda ise fidani.


Köyde eskisi kadar koyun kalmadı. Genelde yapılan iş büyükbaş hayvancılık. Yukarıdaki resmin sağ üst köşesinde kaymak ve tereyağı yapımı görülüyor.

cigdemler

Çiğdemler...

Hiç yorum yok: