Translate

31 Ocak 2015 Cumartesi

İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı/Festivali

İstanbul Bal Üreticileri Birliği'nin düzenlemiş olduğu İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı/Festivali'ni ziyaret ettim. Fuar; Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde 30 Ocak ile 1 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Bu yıl fuarın dördüncü yılı. Fuar; üreticileri, tüketicileri ve imalatçıları buluşturuyor.

Adres: Eski Feshane Cad. Defterdar Durağı, Eyüp, İstanbul


Fuar'a sabah erken saatte Eyüp Sultan Camii'nde sabah namazını kılabilecek şekilde gittik.


Fuar alanına da saat 08:00'de gittik. Zira fuar programında fuarın ziyaretçilere açılış saati bu şekilde belirtilmiş. Ancak çoğu stand henüz açılmamıştı. Öğleye doğru fuar alanından ayrıldık.


Stand açacaklarla yapılan katılım sözleşmesinde "Arı ürünleri haricinde hiçbir şekilde yiyecek ve içecek satışı yapılmayacağını, kabul ve taahhüt ederim." şeklinde bir ibare var. Fakat Beypazarı köy ürünlerinin standı çok güzeldi. Ayrıca Silivri Belediyesi'nin yetiştirdiği adaçayları da harika görünüyordu.


Fuar alanının malzeme giriş kısmından bir görünüm. Kovansan büyük bir tırla gelmiş.


Fuar alanından bir görünüm. Erçika Plastik standına turnike koymuş. Stand alanlarının bir ucundan turnikeden giriyorsunuz tekrar aynı yerden çıkış yok. Diğer uçtan yani yazar kasanın olduğu bölümden çıkabiliyorsunuz ancak. Bu durum stand alanının kalabalık olmasına neden olmuş.

Oksalik asit (oksalik asit dihitrat) almayı düşünüyordum. Güner Kayral'ın standında oksalik asit vardı, 100 gramlık şişeler halinde. Şişesi 15 TL (Organik oksalik asit dihitrat). Balmumcu Kimya'da teknik kalite oksalik asit dihidrat'ın kilosu 7 TL. Bir de Sigma Aldrich marka oksalik asit dihidrat var. Onun kilosu da 28,40 EUR. Hangi oksalik asit dihidrat'ı almaya karar vermek oldukça güç. Ancak bunda belirleyici kriterlerden biri de oksalik asit dihidrat'ı uygulama şekli sanırım. Buhar şeklinde verilecekse oksalik asit buharlaştırma aparatında kalıntı bırakmaması ve yeterli buharı sağlaması bakımından organik olanlar tercih edilebilir. Ancak sıvı formda verilecekse organik olmasına gerek olmayabilir. (Ben denemedim ancak tecrübe edenler deneyimlerini bu şekilde paylaşıyorlar.)


Macahel A.Ş.'nin standında Kafkas Arıları sergileniyor. Arıları sergileme şekilleri çok güzeldi. Kutuların üzerindeki "örtü tahtaları" şeffaf. Ayrıca çeşitli yörelere ait ballar da sergileniyordu. Balları tatma imkanı bulduk (Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu yörelerine ait). Her yöre balının kendine özgü çok güzel bir tadı vardı.

Yolcular Yığılca... Düzce'nin Yığılca ilçesinden gelen Yolcular Gıda'nın standına uğradık. Ve Yığılca'nın kestane ve çiçek ballarının tadına da baktık.

Sarıçiçek Yayla Balı... Sarıçiçek yaylası Sivas'ın Divriği, Malatya'nın Arapgir-Arguvan ve Erzincan'ın Kemaliye ilçe sınırlarının kesiştiği noktada yer alan Türkiye'nin en büyük yaylalarından biriymiş.


Simecs Group Bursa'da yerleşik bir plastik üreticisi. Üstteki fotoğrafta plastik kovan tabanları ile kovan kapakları görülüyor. Bunlar iki farklı ölçüdeydi sanırım. Almadan önce kendi kovanlarınızın ölçülerini bilmeniz önemli. Aksi halde aldığınız ekipmanlar kovanlarınızla uyumlu olmayabilir. Kovan kapakları 20 TL.

Festivale gelmeden önce Apimaye'nin plastik kovan kapaklarından almayı düşünüyordum. Ancak Apimaye'nin festivalde standı yoktu. Strafor kovan kapaklarını da inceledim. Hangi stanttı hatırlamıyorum ama strafor kovan kapakları oldukça ilginçti. Dikdörtgen straforlar kesilip bir yapıştırıcı ile yapıştırılarak imal edilmişti.

Alternatif enerji sistemlerinin satışını yapan Solarist'in standında, dalgıç pompasını simüle eden maket dikkat çekici. Standa ilgi çekmek için iyi bir fikir.

Har-bee; Arça Tarım'ın bir markası. Aydın merkezli bu firma, anlaşmalı olduğu arıcıların ürettiği her türlü doğal arı ürününü bu markasıyla tüketiciyle buluşturuyormuş. Polen; propolis sıvı ekstraktı; propolisli krem; mix adult ve mix kids isimli bal, polen, propolis ve arı sütü karışımı ürünleri mevcut. Ayrıca arı sağlığı için Ar-bee-wet; ar-bee-v-wet ve güve ile mücadele için ar-bee-g-wet gibi ürünleri mevcut.


Yıldız Baraka Aydın merkezli bir işletme. Arıcıların baraka ihtiyaçlarına yönelik baraka imal ediyorlar. Web sitelerinden barakalarının montaj aşamaları görülebilir.

Barakanın üzerindeki afişe göre bugün ve yarın saat 13:00'de Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet İnci'nin "Arıcılıkta Damızlık Ana Arı Sorunu ve Çözüm Yolları" konulu semineri varmış. Ayrıca 19 Mayıs Üniversitesi Araştırma Görevlisi Murat Emir'in saat 11:00'de "Arıcılıkta Ürün Pazarlama Sorunları Çözümü" konulu semineri varmış. Önceden haberim olsaydı ana arı ile ilgili olan seminere katılmak isterdim.

Barakaların yan tarafında çay içilebilecek bir alan vardı. Öğleye doğru oradaki masalar tıklım tıklım doldu. Sanırım birbirlerini tanıyan arıcılar için bir buluşma ve sohbet etme alanı gibi olmuş.


Kovanlardaki yemliklere şerbet vermenin ayrı bir yöntemi.

Festivalde arıcılık ekipmanlarına yönelik çok çeşitli ürünler vardı. En amatöründen en profesyoneline kadar. Böyle bir üretim azmini görmek sevindirici. Ancak ürün alırken iyi düşünmek gerek. Seçenekler çoğaldıkça hangisinin sizin için doğru ürün olduğuna karar verebilmek daha fazla araştırma, bilgi ve tecrübe gerektirebilir.

Bu festivalde dikkatimi çeken diğer bir şey de stand görevlilerinin ürünlerini tanıtmaktan ziyade onların satışlarına odaklanmış olmalarıydı. Bir ara kendimi semt pazarındaymışım gibi hissetmedim desem yalan olur.

Fuar alanı yerleşim planına göre fuarda standı bulunanlar, stand numarasına göre sırası ile şu şekilde;

Peynirci; Muğla Petek; Maranki; Har-bee; Saf Petek; Erçika; Hasmer; Çalcalar; Güner Kayral; Kovansan; Benka Arıcılık; Bergama Petek; Beveta; Ağrı Bal; Happybee; Civan Arıcılık; Biohayat; Mert Arıcılık; Mavi Kovan; Samsun Başarı Üniversitesi – 19 Mayıs Üniversitesi; Elif Havlu – Sabuncu Nuran; Bursa Taban; Maskeci Hamza; Probee41; Temiz İş; Nur El Eldiven; Bavet; Karadut – İksirke; Arı Evi; Arı Farma; Petekten; İstanbul Üniversitesi Arıcılık Kulübü; Konya Şeker; Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi; Taşıma Sandığı; Suzen; Tellioğlu; Beeagra; Gümülcine Arıcılar Derneği; Solarist; Düzce Üniversitesi; Havran Bal Diyarı; Fenerköy Bal Çiftliği; Artvin Sarıçayır; Hemi Bee; Benka Arıcılık; İpek Petek; Meldiven; Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü; Sadri Demircioğlu; Zara Bal Üreticileri Birliği; Kulp Makine; Düzce Bal Üreticileri Birliği; Gürle Arıcılık; Yıldız Kovan; Machael Arıcılık; Kudret Arıcılık; Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği; Lüleburgaz Bal Üreticileri Birliği; Silivri Belediyesi; Batal Arıcılık; Machael Vakfı; Demka Arıcılık; Nehri Şemdinli; Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği; Ustapetek; İstanbul Petek; Sarıçayır Şavşat; Dumanlı Tarım; Sarıçiçek Yayla Balı; Gebze Bal Üreticileri Birliği; Benka; Polenbee; İslam Dikbıyık; Kömeci Şenol; Balcı Aydın Dayı; Özipekliler; Yıldız Baraka; Ataköy Hastanesi




Hiç yorum yok: