Translate

21 Ocak 2018 Pazar

Üreticiden Tüketiciye İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Günleri, 2018

Arı Ürünleri Günleri'ne etkinliğin son günü gittik. İstanbul'a Cumartesi günü geldiğimde hava güneşli ve güzeldi. Ankara'da sabah -5 dereceyi gördükten sonra İstanbul'a bahar gelmiş herhalde demiştim. Sanırım 15 derece civarı vardı hava sıcaklığı. Ancak bugün hafif yağmurlu bir gün. Hem ziyaretçi sayısı bakımından hem de stant sayısı bakımından etkinliğe ilginin önceki senelere göre daha az olduğunu gözlemledim.

Üreticiden Tüketiciye İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Günleri, 2018

Üst katta genel olarak arı ürünleri stantları vardı. Bal ve polenleri tatma imkanım oldu. Zonguldak, Gökçeada, Şemdinli, Ağrı bal ve polenlerini tattım. Zonguldak poleni oldukça ilginç tat ve görünüşe sahipti. Yanlış hatırlamıyorsam pamukotu poleniymiş. 200gr Ağrı poleni 20TL; 120gr Eğriçayır poleni 20TL; 75gr Şemdinli poleni 15TL. Bir kavanoz Şemdinli yayla balı 60TL.

Arı ekmeği

Şemdinli süzme çiçek balı Nur-El markasına ait. Bu bal Hakkari yöresinin ve özellikle Şemdinli yaylasının zengin bitki örtüsünün geven, kekik, sarıdiken, ballıbaba, yavşan, sarıpapatya, nane adaçayı vb bitkilerinden elde edilmiş. Üretici firma: Altınova Naturel Tarım Hay. Dan. Tah. San. Tic. Ltd. Şti. Marzan Mah. Marzan Cad. Özer Ap. No:64-1 Hakkari Tel: 0438 211 81 53 Satış yeri: Nur-el Arıcılık Cengiztopel Cad. Şemsipaşa Mah. 43 Sok. No:6/A Gaziosmanpaşa/Küçükköy/İstanbul Tel:0212 417 80 86

Üreticiden Tüketiciye İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Günleri, 2018

Alt katta yine arıcılık ekipmanlarına yönelik stantlar vardı. İstanbul merkezli Yıldırım Plastik'e ait Apimaye'nin TermoKovan, ErgoKovan, ErgonomikKovan ürünlerinin yanı sıra ergonomik kovan kapağı ve erkonomik kovan tabanları vardı. Kovan kapakları tüm modeller ile uyumlu fakat kovan tabanları ile ilgili 8 farklı tip var. Her birinin ölçüsü farklı. 

Apimaye ergonomik taban modelleri, ölçüleri ve aksesuar seçenekleri


Apimaye ergonomik taban modelleri, ölçüleri ve aksesuar seçenekleri
* Önden sürgülü polen tuzağı yalnızca sürgülü arı giriş seperatörü ile kullanıma uygundur.
+ Standart olarak mevcut
O Opsiyonel


Taban modellerindeki bu ölçü çeşitliliği kovan konusunda bir standarda sahip olmadığımızın göstergesi. Yine kovan tabanları ile ilgili bir başka stantta da bu çeşitliliği gördüm. Oradaki sınıflandırma daha ilginçti. Ordu tipi kovan tabanı, Giresun tipi kovan tabanı vs.. Tabii bu farklılığın en önemli sebebi farklı kovan ölçüleri. Ancak yöresel olarak belirli bir standart oluşmuş gibi. Sanırım her yörenin kendine özgü bir kovan ölçüsü var.

İzmir merkezli Erplast Plastik'e ait arıcılık ekipmanları standında Happybees straforlu yeni plastik kovan kapağı ön plandaydı. Straforlu standart kovan kapağının ölçüleri içten içe 51,5x43,5cm.

Happybees kovan tabanları modelleri ve ölçüleri

Happybees kovan tabanları modelleri ve ölçüleri
Ölçüler dıştan dışa ölçüler.

Üreticiden Tüketiciye İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Günleri, 2018

ArslanHan standında Arı Terazisi ürününün tanıtımı vardı. Nem, ağırlık ve sıcaklık bilgilerini SMS yoluyla alabileceğiniz bir terazi.

İstanbul merkezli Suzen, bal makinaları ve arıcılık ekipmanları standında Suzen bal süzme makinası, Hemi Bee bal mikseri ve Suzen polen kurutma makinası ön plandaydı.

Vezir Arıcılık'da ana arı üretimi ön plandaydı. A kalite saf damızlık ana arılardan üretmiş oldukları ana arılar…

Üreticiden Tüketiciye İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Günleri, 2018

Konya Şeker standında arı yemi ön plandaydı. Birinci arı yemi Çumra Şeker'de pancar şekerinden üretilmiş.

Birinci arı yeminin besin değerleri

Birinci arı yeminin besin değerleri

May erek. Bas. Yay. ve Dan. Tur. Pl. Oto San. Tic Ltd Şti. nin İrlanda'dan ithal ettiği HiveAlive; deniz yosunlarından özel olarak sadece arılar için hazırlanmış tamamlayıcı bir yem; “Arılarınıza denizden gelen sağlık” şeklinde lanse edilmiş.

Ankara-Kazan merkezli TKV'nin standında arı ve arı ürünleri üretim faaliyetinin Doğu Karadeniz illerinde geliştirilerek yaygınlaştırılması projesinin tanıtımı vardı.

Arı ve arı ürünleri üretim faaliyetinin Doğu Karadeniz illerinde geliştirilerek yaygınlaştırılması projesi

Giresin merkezli DOKAP ın standında Dokap bölgesi arıcılığın geliştirilmesi projesinin tanıtımı ön plandaydı. Bu projenin 2017 sonuç raporunda ilginç bilgiler var; önümüzdeki günlerde bu rapordan bilgiler paylaşabilirim. Ayrıca iki ayda bir çıkardıkları derginin Kasım-Aralık 2017 sayısında 9 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan “Yeşil Yol” projesine geniş yer ayırmışlar.


Muğla Arıcılar Birliği'nin standında arı ürünleri yoktu. Yalnızca 6.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin tanıtımı vardı.

6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin bildiri konularına bakacak olursak;
  1. Bal arısı ve bombus arısı biyolojisi
  2. Koloni yönetimi
  3. Bal arısı sağlığı, hastalık ve zararlıları
  4. Apiterapi ve apimedica
  5. Bal arısı ürünleri üretim, işleme, saklama ve pazarlama teknikleri
  6. Bal arısı ürünlerinde gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik
  7. Çam balı, üretim koşulları ve sorunları
  8. Ülke arıcılığının sorunları, ekonomisi, kırsal kalkınmadaki yeri
  9. Arı-bitki ilişkisi, bitkisel üretimde tozlaşmanın yeri ve önemi

Orman Genel Müdürlüğü'nün standında “Bal Üretim Ormanları”nın tanıtımı vardı. Ülkemizdeki bal üretiminin %85'i ormanlardan üretilmekteymiş. Türkiye'nin ilk bal ormanı Afyonkarahisar Ağızkara bal ormanıymış. Ankara nın Çalıcaalan ve Bolu'nun Unluk Yaylasında da bal ormanları varmış. Toplamda 356 bal ormanı kurmuşlar. Ayrıca isteyen orman köylüsüne arıcılık kredisi veriyorlarmış: “%20 si hibe, geri kalanı ise 2 yıl ödemesiz, 5 yıl geri ödemeli, faizsiz.”

Bal ormanı eylem planı 2013-2017; Ormanlarımız ve arıcılık çalıştayı I-II ve Bal ormanlarımızı içeren bir DVD hazırlamışlar. Önümüzdeki günlerde bu çalışmalardan bilgiler aktarabilirim.

oksalik-asit