Fuarda stant sahipleri gayet ilgili, sorduğunuz soruların yanıtlarını detaylı bir şekilde alabiliyorsunuz. Üreticilerin de tüketicilerin de faydalanabileceği önemli bir organizasyon.
Alt katında arıcılık ile ilgili ekipmanlar üst katında ise arı ürünleri sergileniyor. Ekipman konusunda da arı ürünleri konusunda da oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Özellikle arı ürünleri konusunda daha kapsamlı bir organizasyon görmedim. Gıda olarak tüketebileceğiniz ürünlerden kozmetik ürünlere kadar geniş bir yelpaze...
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir edilmiş olanlar ile üretim izni olmayan firma ve kişiler katılamıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelmiş bal ve arı ürünleri bulabilirsiniz. Giriş ücretsiz ve davetiyeye de gerek yok.
Biz Fenerköy Arı Çiftliği'nin Bal Sirkesi ürününü ve Şahbaz Çaylı Eğriçayır Organik Arı Ürünleri'nden (Bal, arı sütü içeren takviye edici gıda, arı sütü/bal/polen içeren bir karışım ve polen) aldık. Burada Eğriçayır'ın arı sütü içeren takviye edici gıda ürününden bahsetmek istiyorum.
Eğriçayır - Arı Sütü İçeren Takviye Edici Gıda Ampülü
Ürünün fiyatı 100TL civarında. Ürünün detaylarını Eğriçayır'ın kendi satış sitesinden öğrenebilirsiniz.
Ürünün satış sitesinde yer almayan bir kaç özelliğinden bahsetmek istiyorum:
- Kullanım ömrü gayet uzun, yaklaşık 3 yıl. Zaten ürünü kullanmaya başladığınızda 20 günde bitebilecek bir ürün. Zira 20 gün boyunca günde bir ampül kullanımı öneriliyor.
- Ürün Fransa menşeili, yani ithal bir ürün.
- Ürün ampül içerisinde yer aldığından dolayı ampülün uçlarını işaretli kısımlarından kırmanız gerekiyor. Biz bir kaç ampülü işaretli kısımlarından kırdık fakat düzgün bir şekilde kırmayı beceremedik. Ve her kırışımızda cam parçacıkları oluştu. Belki de bizim beceriksizliğimizden bilemiyorum. Ancak bu ürünü alacaklar özellikle bu konuya dikkat etmeli. Bu konu ile ilgili ürün üzerinde şöyle bir açıklama var: "Peçete ile tutarak ampülün her iki ucunu kırınız. Bardak içerisine cam parçacığının düşmesini engellemek için ampülün kırmakta olduğunuz ucunu bardak üzerinde tutmayınız." Ürünün bu özelliği ile ilgili ithalatçı firma yetkililerinden veya ürünü kullanan diğer tüketicilerden daha başarılı bir yöntem önerisi varsa bu yazının altındaki "Yorum Gönder" bağlantısından bizleri bilgilendirirlerse seviniriz. Zira cam parçacığı yutma endişesinden dolayı ürünü kullanmakta çekincelerimiz var.
Bu tarz ürünlerin tüketimi ile alakalı bir kaç öneri vermek istiyorum. Arı sütü ve polen içeren ürünlerinizi buzdolabında saklayınız. Ve olabildiğince kısa sürede tüketmeye çalışınız. Örneğin 250 gr'lık bir polen kavanozunu açtıktan sonra bir veya iki ay içerisinde tüketiniz. Zira daha sonra tadında değişimler oluyor. Bal ve propolis daha uzun süreler kullanmaya daha elverişli. Ancak bu ürünlerin ışık almayan bir yerde tutulması besin değerleri açısından önemli.
Arı ürünleri kıymetinden dolayı biraz maliyetli. Bu sebeple ürün almak için fuara gidecek tüketiciler bütçelerini buna göre ayarlamalı. Ancak bütçeniz şimdilik uygun değilse bile bu fuara gitmelisiniz. En azından ürünler ve satıcılar hakkında fikir sahibi olabilir, iletişim bilgilerini/broşürlerini alabilirsiniz. Bu sayede de fuar sonrası bütçeniz uygun olduğunda da almayı düşündüğünüz ürünleri alabilirsiniz. Örneğin ben 2014 yılındaki fuarda Muğla Arıcılar Birliği'nin çam balını çok beğenmiştim ancak fuarda bu ürünü almamıştım. Ancak sipariş verebileceğim iletişim bilgilerini öğrenerek daha sonra bir teneke (27 kg) çam balı almıştım. Üstelik kargo ücretsizdi.
2014 yılındaki Bal ve Arı Ürünleri Fuarı ile ilgili daha detaylı içeriğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.