Translate

26 Mayıs 2014 Pazartesi

Çerçeveler

Çerçevelerimiz standartlara uygun değil. Ve üretimlerinde yeterli özen gösterilmiyor. Türkiye'de arıcılığın gelişmesi için öncelikle en temel bileşen olan çerçevelere yeterli özen gösterilmeli ve standartlara uyulmalı.

Arı ürünleri satan marka olmuş bir yerden çerçeve aldım. Kovan üretimi yapan ve bu hususta oldukça deneyimli olduğunu bildiğim bir marangozdan çerçeve aldım. Bir kaç arılığa gidip kovanlardaki çerçeveleri görme imkanım da oldu. Ancak hiçbirinde standartlara uygun düzgün bir çerçeve göremedim. Bu durum beni oldukça şaşırttı. Ticari olarak pek de getirisi olmayan ancak arıcılık için hayati bir değere sahip olan çerçevelere gerekli özen gösterilmeli.



Yukarıdaki resimde çerçevenin koltuk kısmı görünmektedir. Çerçevenin en önemli kısmıdır diyebilirim. Zira kovanda yan yana duran iki çerçeve arasındaki mesafeyi bu belirler. Ayrıca çerçeve ile kovan yan tahtası arasındaki mesafeyi de yine bu parça belirler. Bu parçanın üst tarafta (geniş olan tarafında) genişliği 37 mm olmalı. Ancak ölçtüğüm hiçbir çerçeve 37 mm değildi. Genelde 34 mm, 35 mm, 36 mm ölçtüm. Resimde kırmızı ile işaretlediğim kısımların her biri 6 mm olmalı. Ancak resimde de göründüğü gibi biri birkaç mm diğeri ise 10 mm civarında. Bu ölçülere uyulmadığında çıtalar arası mesafe dengesiz olur, arılar rahat dolaşamaz, kovanda bakım yaparken arı ölümlerine sebebiyet verir. Ölçülere uyulduğunda olması gereken iki çıta arası 12 mm'dir. Kovan duvarlarına dayalı çıtalarda; çıta - kovan duvarı mesafesi de 7,5 mm olmalı.


Koltuklar da ölçülerine uymadığında aşağıdaki resimden de görüldüğü gibi kovanda 10 çıta olmasına rağmen kocaman bir boşluk kalıyor.


Yine kulaklar, koltuk ve üst çıta ölçülerine uyulmadığında yan yana iki çıta koltuğu birbirine değmeyebilmekte ve yine bu da çıtaların birbirine çok yaklaşmasına ve arı ezilmeleri neticesinde de arı ölümlerine yol açmaktadır.

İlk resimde işaretlediğim beyaz alan çerçeve üretmedeki özensizliği göstermektedir. Ve bu yukarıda bahsettiğim sorunların yanında pek de önemsenmeyebilir.

Aldığım çıtaların tümünün koltuklarını söküp kulakları ölçülü olacak şekilde yeniden çakacağım. Aksi halde bu çıtalarla yapacağım arıcılık bana göre arıcılık olamaz.

Bundan sonrası için de bu parçaları çakılmamış (yani montaj edilmemiş) şekilde alıp kendim montaj yapmak zorundayım. Sanırım arıcının aynı zamanda marangoz da olması gerek. Tabi ki bu bir vakit kaybı.


Yukarıdaki tabloda iki farklı yerden aldığım ve rastgele seçtiğim beşer çerçevenin ölçüleri yer alıyor. Ölçüler mm cinsindendir.

Kuluçkalığımın yan duvarlarının ölçüleri: 25 x 480 x 262 (mm)
Kuluçkalığımın ön ve arka duvar ölçüleri: 25 (11+14) x 433 x 261 (mm)

Çevre: 554 x 434 x 552 x 434 :)




Hiç yorum yok: